
Wszystko, co trzeba wiedzieć o zbieraniu jabłek w Polsce
W Polsce zbiory jabłek odbywają się praktycznie przez cały rok. Wszystko zależne jest od konkretnego rodzaju – sadownicy poczynając od lata mają więc pełne ręce roboty. Polska jest jednym z największych liderów w Europie, posiadając 30% udziałów na rynku.
W związku z tym, że zbiory są naprawdę duże, sadownicy potrzebują coraz więcej pracowników, aby działania były możliwe, jak najbardziej efektywne. W 2022 roku zapytano właścicieli sadów, jaka stawka proponowana jest za zbiory. Większość z nich oznajmiło, że śmiało są gotowi zapłacić przynajmniej 15zl/h wraz z zakwaterowaniem.
Jak prawidłowo zrywać jabłka? Podpowiadamy!
Bardzo częstym pytaniem związanym z szeroko rozumianym sadownictwem jest to, czy zbieranie jabłek to ciężka praca. W tym przypadku odpowiedź jest raczej oczywista i brzmi oczywiście – tak. Jak łatwo można się domyślić, jest to praca fizyczna, która wymaga siły, zaparcia i imponującego zaangażowania. Bardzo często gospodarstwa proponują jednak możliwość kariery w zawodzie i szeroko rozumianego rozwoju. Gigantycznym udogodnieniem – zwłaszcza wtedy, gdy zaczyna brakować przysłowiowych rąk do pracy – ratunek mogą okazać się nowoczesne maszyny do zbierania jabłek jak, chociażby Grunner Aplider, który jest gwarancją innowacyjności.
Warto pamiętać jednocześnie o tym, że zawiązki można z łatwością usuwać ręcznie. Wówczas zaciskamy palce na szypułce, a trzecim palcem strącamy zawiązek. Możemy robić to również sekatorem jednak w taki sposób, aby szczypułka pozostała na drzewie.
Jakie rodzaje jabłek posiadamy w Polsce?
Najwyższa pora więc odpowiedzieć sobie na pytanie, które dręczy nie tylko sadowników czy osób związanych z szeroko rozumianą branżą owoców, ale także miłośników jabłek.
- Gala – jest małej i średniej wielkości. Jej skórka lekko błyszczy, a dodatkowo owoc ten jest chrupiący, soczysty o słodkim smaku.
- Ligol – jest to średniej i dużej wielkości. Skórka jest mocna, błyszcząca a w dotyku lekko tłusta. Mają jaskrawo czerwony odcień. W smaku kruche, soczyste i słodkawo-kwaśne.
- Lobo – jabłko kuliste spłaszczone i lekko stożkowate. Mają jaskrawo zielonożółtą błyszczącą skórkę z ciemno karminowym rumieńcem i słabo woskowym nalotem.
- Gloster – jabłka te są stożkowate, duże i praktycznie całe pokryte karminowym rumieńcem. Ich smak jest słodko-kwaśny z drobnoziarnistym zielonym miąższem.
- Szampion – najczęściej spotykany w sprzedaży pod nazwą champion. Duże jabłko o lekko wydłużonym kształcie z czerwono-żółtą skórką.
- Antonówka – błyszcząca skórka o jasnozielonym odcieniu z lekko kwaskowatym miąższem.
- Szara Renata – ma charakterystyczną szaro-oliwkową skórę. Wyróżniają się winnym posmakiem i jasnozielonym miąższem.
- Cortland – mają zieloną cienką skórkę z karminowym rumieńcem i biały soczysty miąższ. W smaku są słodsze niż lobo.
- Malinówka – charakteryzuje się jednobarwnym malinowym kolorem z delikatnym fioletowym rumieńcem.
- Rubin – jest to duże jabłko o pomarańczowym zabarwieniu. W smaku jest słodki z lekko winnym posmakiem.
- Delikates – ma gładką zielono-żółtą skórkę z dużym czerwonym rumieńcem, a w środku drobnoziarnisty biały miąższ.
- Papierówka -posiada jasnożółte zabarwienie. W smaku na początku są kwaśne, lecz w miarę dojrzewania są coraz słodsze